De Smurfen bestaan al 60 jaar

De Smurfen bestaan al 60 jaar

Wij, de groep Nederlands 2 uur/week, hebben in de les over de Smurfen gepraat en gelezen omdat ze dit jaar al 60 jaar geworden zijn.  Nu willen we jullie iets over hen vertellen.

De uitvinder van de kleine, blauwe Smurfen was Pierre Culliford, ook Peyo genoemd. Hij was een succesvolle tekenaar uit België. Maar niet alleen Peyo wordt populair door de Smurfen. Vader Abraham en zijn Smurfenlied zijn ook heel snel populair geworden.

Maar waarom zijn de Smurfen blauw? Hoezo heten Smurfen “Smurfen”? En hoe is hun taal ontstaan? Op al deze vragen is er een antwoord. Toen Peyo eens met zijn vriend aan het eten was, vraagde de vriend voor het zout. En hij zegde voor de grap: “Geef me de smurf eens.” Peyo antwoordde: “Hier, ‘smurf’ aan!” De taal en de naam was geboren.

De Smurfen zijn blauw omdat geen andere kleur dan blauw paste: rood viel te veel op, groen leek te veel op de natuur en geel bracht volgens Peyo ongeluk.

Ondertussen bestaan er strips, tv-series en films over de Smurfen. Ook zijn er in heel wat landen pretparken met het thema “Smurfen” ontstaan. Jong en oud houden van de kleine blauwe figuurtjes.

In de les hebben we naar het lied van Vader Abraham geluisterd en een nieuwe, moderne tekstversie geschreven.

Hier is de link voor ons nieuwe Smurfenlied:

Zing een keer mee J!

 

Miguel D. , Cédric F. , Fabienne H. (5A)